resepi pembuka selera
Puasa makin dekat. Jadi mai lah kita sama belajar resepi pembuka selera waktu sahur. Kalau nak tau buka ka tak buka ka, cuba dulu sebelum bulan puasa ni. Ni resepi nama tairu. Ada sesetengah orang sahur tu wajib makan kenyang2 tapi selera takk ada jadi kenalah masak yang betoi2 kaw untuk baikkan selera. Saya tak kisah makan masa mana berselera aje. Tak sahur pun takpa tapi kan sahur tu sunat kalau tak nak makan minum pun cukup. Macam saya. Bunyi je alarm. Bangun, buka botol air teguk puas2 booom! tidur balik. KahKahKah. Bila dah ada anak ni nampaknya air buat susu anak tu lah jadi mangsa.
Resepi tairu
1 biji bawang besar (saiz sederhana)
2-5 tangkai cili padi (ikut tekak lah. kalau tak tahan pedas sikit2 sudah lah) jangan sampai subuh dah azan awak dok pedas2 meneguk air tak pun kunyah gula.
2-3 sudu yogurt ori
secubit garam (tak bubuh pun takpa)
Bawang dimayang, cili dipotong halus atau nipis2. campurkan semua bahan2. bolehlah di makan dengan nasi panas2. goreng lah ikan bilis buat lauk. Make sure yogurt tu tak berlebihan sebab dia masam. agak2 gaul rata saja.
Resepi kedua
lobak asin/masin digoreng
lobak asin dicincang halus (beli yg dah cincang pun OK) agak2 5 sudu besar.
1 biji telur ayam
1 biji bawang besar dimayang (saiz kecil je)
3 tangkai cili padi atau cili kering
panaskan minyak masak bukan minyak petrol tau.
goreng lobak asin sampai nampak garing, pecahkan telur dan goreng dgn loabk tu, masukkan bawang dan cili yg dah dipotong halus2. Goreng sampai semua nya garing. Bolehlah diangkat. Toskan minyak tu
Selamat bersahur
Resepi tairu
1 biji bawang besar (saiz sederhana)
2-5 tangkai cili padi (ikut tekak lah. kalau tak tahan pedas sikit2 sudah lah) jangan sampai subuh dah azan awak dok pedas2 meneguk air tak pun kunyah gula.
2-3 sudu yogurt ori
secubit garam (tak bubuh pun takpa)
Bawang dimayang, cili dipotong halus atau nipis2. campurkan semua bahan2. bolehlah di makan dengan nasi panas2. goreng lah ikan bilis buat lauk. Make sure yogurt tu tak berlebihan sebab dia masam. agak2 gaul rata saja.
Resepi kedua
lobak asin/masin digoreng
lobak asin dicincang halus (beli yg dah cincang pun OK) agak2 5 sudu besar.
1 biji telur ayam
1 biji bawang besar dimayang (saiz kecil je)
3 tangkai cili padi atau cili kering
panaskan minyak masak bukan minyak petrol tau.
goreng lobak asin sampai nampak garing, pecahkan telur dan goreng dgn loabk tu, masukkan bawang dan cili yg dah dipotong halus2. Goreng sampai semua nya garing. Bolehlah diangkat. Toskan minyak tu
Selamat bersahur
3 Comments:
At August 14, 2008 at 5:45 AM , neyseey said...
Boleh try nanti resepi tairu tu. Lobak asin tu dah try,tapi tak best cam ang buat. Air tangan chek tak power..
At August 14, 2008 at 8:47 PM , mayysa said...
tairu tu kalau makan dengan hidangan nasi beriyani pun sedap. lobak asin tu resepi mak chek. nanti chek bagi lagi resepi2 lain ala kampung punya
At August 18, 2008 at 1:21 AM , Anonymous said...
Bila boleh makan lobak asin lagi yea Noen,.. teringat masa kita semua kat vista..dapat makan masakan mu yang sedap itu
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home