mayysa

Wednesday, August 13, 2008

resepi pembuka selera

Puasa makin dekat. Jadi mai lah kita sama belajar resepi pembuka selera waktu sahur. Kalau nak tau buka ka tak buka ka, cuba dulu sebelum bulan puasa ni. Ni resepi nama tairu. Ada sesetengah orang sahur tu wajib makan kenyang2 tapi selera takk ada jadi kenalah masak yang betoi2 kaw untuk baikkan selera. Saya tak kisah makan masa mana berselera aje. Tak sahur pun takpa tapi kan sahur tu sunat kalau tak nak makan minum pun cukup. Macam saya. Bunyi je alarm. Bangun, buka botol air teguk puas2 booom! tidur balik. KahKahKah. Bila dah ada anak ni nampaknya air buat susu anak tu lah jadi mangsa.

Resepi tairu

1 biji bawang besar (saiz sederhana)
2-5 tangkai cili padi (ikut tekak lah. kalau tak tahan pedas sikit2 sudah lah) jangan sampai subuh dah azan awak dok pedas2 meneguk air tak pun kunyah gula.
2-3 sudu yogurt ori
secubit garam (tak bubuh pun takpa)

Bawang dimayang, cili dipotong halus atau nipis2. campurkan semua bahan2. bolehlah di makan dengan nasi panas2. goreng lah ikan bilis buat lauk. Make sure yogurt tu tak berlebihan sebab dia masam. agak2 gaul rata saja.

Resepi kedua

lobak asin/masin digoreng

lobak asin dicincang halus (beli yg dah cincang pun OK) agak2 5 sudu besar.
1 biji telur ayam
1 biji bawang besar dimayang (saiz kecil je)
3 tangkai cili padi atau cili kering

panaskan minyak masak bukan minyak petrol tau.
goreng lobak asin sampai nampak garing, pecahkan telur dan goreng dgn loabk tu, masukkan bawang dan cili yg dah dipotong halus2. Goreng sampai semua nya garing. Bolehlah diangkat. Toskan minyak tu

Selamat bersahur

3 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home